Recept za dijabetičare: Curry od povrća

Tražite ukusne recepte za dijabetičare? Isprobajte ovaj recept za curry s povrćem koji uravnotežuje ukusnost sa zdravljem za ljude koji žive s dijabetesom.

Dijabetes blog

Recepti za dijabetičare: curry od povrća (vegetarijanski)

Pronalaženje recepata za dijabetičare koji su ujedno zdravi i bogati okusom može biti izazov. Mnogi smatraju da su najzdravija jela bljutava i bezukusna. No ovaj ukusni indijski recept za curry od povrća promijenit će Vaše mišljenje. Bez obzira na to jeste li dugogodišnji vegetarijanac ili tražite načine da uključite više povrća u svoj plan dijabetičke prehrane, ovaj zdravi recept za vegetarijanski curry bez mesa savršeno spaja bogatstvo okusa i hranjivost.

Curry od povrća izvrsno je jelo za dijabetičare

Obrok pun povrća poput bundeve, cvjetače, slanutka i krumpira sadržava veliku količinu vlakana te Vam stoga može pomoći da ostanete siti satima. To je posebno važno kada je riječ o hrani za dijabetičare jer konzumiranje vlakana može poboljšati regulaciju šećera u krvi i doprinijeti drugim pozitivnim čimbenicima vezanima uz zdravlje srca, kao što su razina kolesterola i tjelesna težina. Osim što sadržava vlakna i druge hranjive tvari, ovaj curry bogat je okusom zahvaljujući sastojcima poput luka, češnjaka i crvene paprike.

Recept za curry od povrća

Iako je ovaj vegetarijanski recept sam po sebi vrlo zasitan, curry od povrća tradicionalno se poslužuje s basmati rižom. Umjesto basmati riže za dijabetička jela bolje je upotrijebiti smeđu rižu jer sadržava više vlakana, dok bijela riža ima veći glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje, što znači da podiže razinu šećera u krvi nakon obroka. To je hrana sa srednjim do niskim glikemijskim opterećenjem, koja polako oslobađa energiju te se stoga ne morate brinuti o skoku razine šećera u krvi. Za najbolji okus preporučuje se da u svojem curryju od povrća upotrijebite svježe začine. Prije nego što počnete kuhati, provjerite koliko su stari Vaši mljeveni začini. Ako su stariji od nekoliko godina, razmislite o tome da kupite nove.

Sastojci (6 porcija):

● 1 žličica repičinog ili maslinovog ulja
● 1 srednji luk, nasjeckan
● 2 žličice zdrobljenog češnjaka
● 1 ½ žlica zdrobljenog đumbira
● 2 žličice mljevenog kumina
● 2 žličice mljevenog korijandra
● 2 žličice kurkume
● 2 žličice curry praha
● ¼ žličice zdrobljenog čilija, po želji
● ½ žličice soli
● ½ šalice vode
● 1 veliki krumpir s korom narezan na kockice
● 2 šalice bundeve narezane na kockice
● 1 šalica cvjetova cvjetače
● 1 ¾ šalice konzerviranog slanutka, ocijeđenog
● 1400 g / 14 ½ oz rajčica iz konzerve, ocijeđenih
● 1 crvena paprika narezana na debele kockice
● 4 male tikvice narezane na debele kockice
● 85 g / 3 oz listova svježeg korijandra

Kremasti umak:

● 1 žličica laganog margarina
● ½ povrtne kocke otopljene u 1 šalici kipuće vode
● ½ šalice nemasnog evaporiranog mlijeka
● 4 žličice brašna

Nutritivne vrijednosti po porciji

Kalorije 180
Proteini 8 g
Masti 4 g 
Ugljikohidrati  25 g 
Vlakna   7 g 
Kolesterol 3 mg 
Natrij 281 mg

Priprema

1. Zagrijte ulje u velikoj tavi i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
2. Dodajte začine i kuhajte 1 minutu.
3. Dodajte vodu, krumpir, bundevu, cvjetaču, rajčice i slanutak.
4. Zatim to pirjajte 20 minuta.
5. Dodajte crvenu papriku i male tikvice te pirjajte još 10 minuta.
6. U međuvremenu možete pripremiti kremasti umak.
7. Rastopite margarin u maloj tavi. Kada se ugrije, dodajte temeljac, vodu i mlijeko.
8. U staklenoj zdjeli pomiješajte brašno s 3 žlice vode tako da dobijete glatku pastu.
9. Kada smjesa s mlijekom postane vruća, izlijte pola smjese u pastu od brašna i dobro promiješajte.
10. Izlijte pomiješano brašno i mlijeko natrag u tavu gdje se nalazi drugi dio smjese s mlijekom i kuhajte je uz miješanje dok ne zavrije. Kuhajte smjesu dok ne postane gusta i kremasta.
11. Dodajte umak u curry od povrća. Dodajte svježi korijander i lagano promiješajte.
12. Poslužite preko smeđe riže (po želji). Ovaj recept za curry od povrća može se pripremiti do 3 dana unaprijed i poslužiti topao ili hladan kao „salata”, što ga čini savršenim ručkom ili večerom, bilo da ste kod kuće ili u pokretu.

Recept i fotografija preuzeti su iz knjige recepata s niskim glikemijskim indeksom i niskim udjelom masti koju su napisale registrirane nutricionistkinje Gabi Steenkamp i Liesbet Delport,Eating for Sustained Energy 1 (Hrana za održavanje energije 1).

Izvori

1. Mao T, Huang F, Zhu X, Wei D, Chen L. Effects of dietary fiber on glycemic control and insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis(Utjecaj prehrambenih vlakana na regulaciju glikemije i osjetljivost na inzulin u bolesnika s dijabetesom tipa 2: Sustavan pregled i metaanaliza). J Funct Foods. 2021.;82:104500. doi:10.1016/j.jff.2021.104500
2. Abdul Rahim AF, Norhayati MN, Zainudin AM. The effect of a brown-rice diets on glycemic control and metabolic parameters in prediabetes and type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis of randomized controlled trials and controlled clinical trials (Utjecaj prehrane temeljene na smeđoj riži na regulaciju glikemije i metaboličke parametre kod predijabetesa idijabetesa tipa 2: Metaanaliza randomiziranih kontroliranih ispitivanja i kontroliranih kliničkih ispitivanja). PeerJ. 2021.;9:e11291. doi: 10.7717/peerj.11291
3. van Dam RM. A Global Perspective on White Rice Consumption and Risk of Type 2 Diabetes. (Globalna perspektiva o konzumiranju bijele riže i riziku od dijabetesa tipa 2).Diabetes Care. 2020.;43(11):2625–2627. doi: 10.2337/dci20-0042
4. Delport L, Steenkamp G. Eating for Sustained Energy 1 (Hrana za održavanje energije 1).Kwela Books; 2010. https://books.google.hu/books?id=xRloPwAACAAJ

Povezani proizvodi

Istražite povezane proizvode i obogatite svoju skrb