Recept za dijabetičare: Curry od povrća
Tražite ukusne recepte za dijabetičare? Isprobajte ovaj recept za curry s povrćem koji uravnotežuje ukusnost sa zdravljem za ljude koji žive s dijabetesom.
Tražite ukusne recepte za dijabetičare? Isprobajte ovaj recept za curry s povrćem koji uravnotežuje ukusnost sa zdravljem za ljude koji žive s dijabetesom.
Pronalaženje recepata za dijabetičare koji su ujedno zdravi i bogati okusom može biti izazov. Mnogi smatraju da su najzdravija jela bljutava i bezukusna. No ovaj ukusni indijski recept za curry od povrća promijenit će Vaše mišljenje. Bez obzira na to jeste li dugogodišnji vegetarijanac ili tražite načine da uključite više povrća u svoj plan dijabetičke prehrane, ovaj zdravi recept za vegetarijanski curry bez mesa savršeno spaja bogatstvo okusa i hranjivost.
Obrok pun povrća poput bundeve, cvjetače, slanutka i krumpira sadržava veliku količinu vlakana te Vam stoga može pomoći da ostanete siti satima. To je posebno važno kada je riječ o hrani za dijabetičare jer konzumiranje vlakana može poboljšati regulaciju šećera u krvi i doprinijeti drugim pozitivnim čimbenicima vezanima uz zdravlje srca, kao što su razina kolesterola i tjelesna težina. Osim što sadržava vlakna i druge hranjive tvari, ovaj curry bogat je okusom zahvaljujući sastojcima poput luka, češnjaka i crvene paprike.
Iako je ovaj vegetarijanski recept sam po sebi vrlo zasitan, curry od povrća tradicionalno se poslužuje s basmati rižom. Umjesto basmati riže za dijabetička jela bolje je upotrijebiti smeđu rižu jer sadržava više vlakana, dok bijela riža ima veći glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje, što znači da podiže razinu šećera u krvi nakon obroka. To je hrana sa srednjim do niskim glikemijskim opterećenjem, koja polako oslobađa energiju te se stoga ne morate brinuti o skoku razine šećera u krvi. Za najbolji okus preporučuje se da u svojem curryju od povrća upotrijebite svježe začine. Prije nego što počnete kuhati, provjerite koliko su stari Vaši mljeveni začini. Ako su stariji od nekoliko godina, razmislite o tome da kupite nove.
Sastojci (6 porcija):
● 1 žličica repičinog ili maslinovog ulja
● 1 srednji luk, nasjeckan
● 2 žličice zdrobljenog češnjaka
● 1 ½ žlica zdrobljenog đumbira
● 2 žličice mljevenog kumina
● 2 žličice mljevenog korijandra
● 2 žličice kurkume
● 2 žličice curry praha
● ¼ žličice zdrobljenog čilija, po želji
● ½ žličice soli
● ½ šalice vode
● 1 veliki krumpir s korom narezan na kockice
● 2 šalice bundeve narezane na kockice
● 1 šalica cvjetova cvjetače
● 1 ¾ šalice konzerviranog slanutka, ocijeđenog
● 1400 g / 14 ½ oz rajčica iz konzerve, ocijeđenih
● 1 crvena paprika narezana na debele kockice
● 4 male tikvice narezane na debele kockice
● 85 g / 3 oz listova svježeg korijandra
Kremasti umak:
● 1 žličica laganog margarina
● ½ povrtne kocke otopljene u 1 šalici kipuće vode
● ½ šalice nemasnog evaporiranog mlijeka
● 4 žličice brašna
Kalorije | 180 |
Proteini | 8 g |
Masti | 4 g |
Ugljikohidrati | 25 g |
Vlakna | 7 g |
Kolesterol | 3 mg |
Natrij | 281 mg |
1. Zagrijte ulje u velikoj tavi i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
2. Dodajte začine i kuhajte 1 minutu.
3. Dodajte vodu, krumpir, bundevu, cvjetaču, rajčice i slanutak.
4. Zatim to pirjajte 20 minuta.
5. Dodajte crvenu papriku i male tikvice te pirjajte još 10 minuta.
6. U međuvremenu možete pripremiti kremasti umak.
7. Rastopite margarin u maloj tavi. Kada se ugrije, dodajte temeljac, vodu i mlijeko.
8. U staklenoj zdjeli pomiješajte brašno s 3 žlice vode tako da dobijete glatku pastu.
9. Kada smjesa s mlijekom postane vruća, izlijte pola smjese u pastu od brašna i dobro promiješajte.
10. Izlijte pomiješano brašno i mlijeko natrag u tavu gdje se nalazi drugi dio smjese s mlijekom i kuhajte je uz miješanje dok ne zavrije. Kuhajte smjesu dok ne postane gusta i kremasta.
11. Dodajte umak u curry od povrća. Dodajte svježi korijander i lagano promiješajte.
12. Poslužite preko smeđe riže (po želji). Ovaj recept za curry od povrća može se pripremiti do 3 dana unaprijed i poslužiti topao ili hladan kao „salata”, što ga čini savršenim ručkom ili večerom, bilo da ste kod kuće ili u pokretu.
Recept i fotografija preuzeti su iz knjige recepata s niskim glikemijskim indeksom i niskim udjelom masti koju su napisale registrirane nutricionistkinje Gabi Steenkamp i Liesbet Delport,Eating for Sustained Energy 1 (Hrana za održavanje energije 1).
1. Mao T, Huang F, Zhu X, Wei D, Chen L. Effects of dietary fiber on glycemic control and insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis(Utjecaj prehrambenih vlakana na regulaciju glikemije i osjetljivost na inzulin u bolesnika s dijabetesom tipa 2: Sustavan pregled i metaanaliza). J Funct Foods. 2021.;82:104500. doi:10.1016/j.jff.2021.104500
2. Abdul Rahim AF, Norhayati MN, Zainudin AM. The effect of a brown-rice diets on glycemic control and metabolic parameters in prediabetes and type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis of randomized controlled trials and controlled clinical trials (Utjecaj prehrane temeljene na smeđoj riži na regulaciju glikemije i metaboličke parametre kod predijabetesa idijabetesa tipa 2: Metaanaliza randomiziranih kontroliranih ispitivanja i kontroliranih kliničkih ispitivanja). PeerJ. 2021.;9:e11291. doi: 10.7717/peerj.11291
3. van Dam RM. A Global Perspective on White Rice Consumption and Risk of Type 2 Diabetes. (Globalna perspektiva o konzumiranju bijele riže i riziku od dijabetesa tipa 2).Diabetes Care. 2020.;43(11):2625–2627. doi: 10.2337/dci20-0042
4. Delport L, Steenkamp G. Eating for Sustained Energy 1 (Hrana za održavanje energije 1).Kwela Books; 2010. https://books.google.hu/books?id=xRloPwAACAAJ