Dijabetes i šećer
Živeći s dijabetesom, zna se da je prehrana neophodna za zdravlje. Saznajte poveznicu između dijabetesa i šećera kako biste donosili zdravije odluke.
Živeći s dijabetesom, zna se da je prehrana neophodna za zdravlje. Saznajte poveznicu između dijabetesa i šećera kako biste donosili zdravije odluke.
Šećer i ugljikohidrati imaju važnu ulogu u liječenju dijabetesa. Stoga je važno razumjeti deklaracije na hrani i nutritivne vrijednosti, posebice one vezane uz šećer i ugljikohidrate, kako biste mogli donositi informirane odluke o tome što jedete i odabrati proizvode koji su bolji za Vaše zdravlje. Ako na prehrambenom proizvodu piše da je bez šećera, bez dodanog šećera ili da sadrži šećerne alkohole, što to znači?
Jesu li to zdrave alternative koje biste trebali uključiti u svoju prehranu? Mogu li osobe s dijabetesom jesti hranu bez šećera? Znači li oznaka „bez šećera” da nema ugljikohidrata? Pogledajmo što ti pojmovi i oznake stvarno znače.
Iako su šećeri ugljikohidrati, nisu svi ugljikohidrati šećeri. Vlakna i škrob također su ugljikohidrati.
Ako pokušavate jesti zdravo, količina ugljikohidrata u Vašoj hrani vrlo je važna. Važno je da pazite na to koliko šećera jedete, no razumijevanje uloge ugljikohidrata može Vam pomoći da donesete potpuno informiranu odluku. Hrana bez šećera i bez dodanog šećera može također biti dio dijabetičke prehrane. Prije nego što odlučite koji su prehrambeni proizvodi najbolji za Vas, provjerite njihove nutritivne deklaracije kako biste saznali koji su sastojci i koliki je ukupni sadržaj ugljikohidrata u onome što jedete.
Prilikom odlučivanja o tome što ćete jesti razumijevanje deklaracije na hrani i nutritivnih vrijednosti može Vam pomoći da odaberete bolju opciju. Neke deklaracije na hrani su obmanjujuće, zbog čega je uvijek dobra ideja provjeriti nutritivne vrijednosti. Na primjer, pakiranje s oznakom „bez šećera” može djelovati kao zdrava opcija dok ne provjerite nutritivne vrijednosti vezane uz ugljikohidrate.
U većini zemalja sada se na deklaracijama na hrani moraju navesti važne informacije o nutritivnim vrijednostima kao što su energija, proteini, masti, zasićene masti, ugljikohidrati, šećeri i sol. O kalorijama, ugljikohidratima i udjelu šećera možete saznati više tako da provjerite
nutritivne vrijednosti. To je korisno pri odabiru hrane koja će nadopuniti Vašu prehranu.
Hrana s oznakom „bez šećera” ne znači nužno da ne sadržava ugljikohidrate, pa ni da je udio ugljikohidrata nizak. Iako hrana bez šećera može biti dio Vaše dijabetičke prehrane, trebali biste uzeti u obzir i količinu ugljikohidrata koju sadržava. Ako birate između standardnih prehrambenih proizvoda i onih s oznakom „bez šećera”, odvojite trenutak da biste pročitali nutritivnu deklaraciju. Prehrambeni proizvodi koji nose oznaku „bez šećera” i sadržavaju manje ugljikohidrata mogu biti bolji izbor. Ako je razlika u ugljikohidratima mala ili je nema, onda donesite odluku na temelju cijene ili okusa.
Ako hrana nosi oznaku „bez dodanog šećera”, to ne znači nužno da ne sadržava ugljikohidrate. Oznaka „bez dodanog šećera” znači da nema dodanog šećera, ali sama hrana može sadržavati vlastiti šećer i ugljikohidrate. Na deklaraciji na hrani provjerite količinu ukupnog šećera i ugljikohidrata prije nego što odlučite je li ta hrana pravi izbor za Vas.
Šećerni alkoholi često se smatraju zamjenom za šećer prikladnom za dijabetičare. Mnogi prehrambeni proizvodi na kojima piše da su „bez šećera” ili „bez dodanog šećera” svejedno mogu sadržavati šećerne alkohole. Neki od uobičajenih šećernih alkohola koje možete pronaći u hrani su:
● manitol
● sorbitol
● ksilitol.
Šećerni alkoholi isto sadržavaju kalorije i ugljikohidrate te njihova prekomjerna konzumacija može rezultirati nuspojavama. Stoga je važno da pogledate nutritivnu deklaraciju prije nego što odlučite upotrebljavati ili konzumirati hranu koja sadržava šećerne alkohole. Vaša prehrana treba biti prilagođena Vašim specifičnim potrebama. Odgovara li Vam bolje malo viši ili niži udio ugljikohidrata ovisi o čimbenicima kao što su dob, metabolizam, tjelesna aktivnost i osobne prehrambene navike. Provjera nutritivnih deklaracija i istraživanje učinaka šećernih alkohola pomoći će Vam da donosite informirane odluke o svojoj prehrani. Surađujte sa svojim liječnikom kako biste izradili učinkovit plan liječenja šećerne bolesti.
1. Get to Know Carbs (Upoznajte ugljikohidrate) | ADA. Pristupljeno 23. studenoga 2023.https://diabetes.org/food-nutrition/understanding-carbs/get-to-know-car…
2. http://www.intechnic.com I. What is the Diabetes Plate Method? (Što je to metoda dijabetičkog tanjura?). Diabetes Food Hub. Objavljeno u veljači 2020. Pristupljeno 25. siječnja 2024. https://www.diabetesfoodhub.org/articles/what-is-the-diabetes-plate-met…
3. Nutrition C for FS and A. Changes to the Nutrition Facts Label (Izmjene nutritivne deklaracije). Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Objavljeno na internetu 6. prosinca 2023. Pristupljeno 25. siječnja 2024. https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/changes-nutrition-fact…
4. Msomi NZ, Erukainure OL, Islam MdS. Suitability of Sugar Alcohols as Antidiabetic
Supplements: A Review. (Prikladnost šećernih alkohola kao antidijabetičkih dodataka:Pregled). J Food Drug Anal. 2021.;29(1):1–14. doi: 10.38212/2224-6614.3107
5. American Diabetes Association Professional Practice Committee. 5. Facilitating Positive Health Behaviors and Well-being to Improve Health Outcomes: Standards of Care in Diabetes—2024 (Poticanje pozitivnih zdravstvenih navika i dobrobiti za poboljšanje zdravstvenih ishoda: Standardi skrbi u liječenju dijabetesa – 2024.). Diabetes Care.2023.;47(Dodatak_1):S77–S110. doi: 10.2337/dc24-S005