Dijabetes recept: Pečena zimska tikva

Recept za ukusnu pečenu tikvu koja uravnotežuje odličan okus, sitost, i Vaše zdravlje.

Recepti za dijabetes

Recepti za osobe s dijabetesom: Pečena zimska tikva

Tražite ukusnu hranu koja je za dobra za dijabetičare i vegetarijance? Probajte pečenu zimsku tikvu.
       
Kada se pridržavate dijete za dijabetes, može biti teško pronaći hranu koja ima dobar okus i zadovoljava Vaš tek. Zato je tikva tako dobar izbor. Od predjela do priloga, pečena zimska tikva može biti ukusan i svestran dodatak Vašoj dijabetičkoj prehrani.

Iako su zimske sorte tikve poput žirove i muškatne tikve tehnički klasificirane kao voće, poznatije su kao škrobno povrće koje može poslužiti kao zdrava zamjena za russet krumpir. Navedene sorte tikve također imaju manje šećera od slatkog krumpira (batata), što je korisno za znati ako pratite razinu šećera u krvi.

Isprobajte ovaj recept za pečene tikve koji kombinira i sorte žira i muškatne tikve za jednostavno, ukusno jelo koje je savršeno kada se pridržavate dijete za dijabetičare.

Zašto je tikva dobra za dijabetes

Uz to što su zdrave i ukusne, zimske sorte tikve prepune su vlakana, što pomaže usporiti apsorpciju drugih probavljivih ugljikohidrata. Za osobe s dijabetesom to može smanjiti skok šećera nakon obroka. Dijeta s visokim udjelom vlakana kao dio plana prehrane za dijabetes teži poboljšanju razine šećera u krvi.

Tikva je također bogata ljekovitim antioksidansima, vitaminom A i vitaminom C1 od kojih oba mogu imati blagotvoran učinak na glukozu u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Za vegetarijansku ili vegansku prehranu, dodavanje zdravih recepata za zimske tikve u svoj plan obroka može Vam pomoći da u tijelo unesete ključne hranjive tvari.

Recept za pečenu zimsku tikvu od 3 sastojka

Sa samo tri sastojka i malo soli i papra, ovaj zimski recept za tikvu se priprema jednostavno. A ako završite s ostacima, možete ih uvijek pretvoriti u juhu miješanjem ostatka tikve s vrućim pilećim temeljcem (ili povrtnim temeljcem ako slijedite vegetarijansku ili vegansku prehranu) i pretvoriti ga iz priloga u glavno jelo.
Sastojci
●  1 žirova tikva, oguljena i očišćena od sjemenki
●  1 mala (1 kg) muškatna tikva, oguljena i očišćena od sjemenki
●  3 žlice maslinovog ulja
●  ½ žličice košer soli
●  ½ žličice svježe mljevenog papra


Nutritivne vrijednosti po porciji

Kalorije  82
Bjelančevine  1,84 g
Masti  0,184 g
Ugljikohidrati  21 g
Vlakna 6,5 g
Natrij  8 mg

 

Priprema:

1.  Zagrijte pećnicu na 218°C.
2. Izrežite žir i muškatnu tikvu na kockice od oko 3 cm. Savjet: Tikva će se skupiti tijekom pečenja, tako da nemojte rezati premale kockice.
3. Položite tikvu u jednom redu na dva lista za pečenje. 
4. Prelijte maslinovim uljem, solju i paprom. Dobro utrljajte.
5. Pecite 25 do 35 minuta, dok ne omekša, okrećući jednom.

Varijacija:

Ostatak tikve može se umutiti u pire u blenderu s vrućim pilećim temeljcem za brzu i ukusnu juhu (ili ako ste vegan/vegetarijanac, koristite povrtni temeljac).

Izjava o ograničenju odgovornosti: Ovaj sadržaj nije namijenjen kao zamjena za medicinski savjet. O svim promjenama u prehrani treba razgovarati s liječnikom ili dijetetičarom.

Trebate više recepata? Pogledajte naš recept za povrtni curry!

Izvori

1. FoodData Central. Pristupljeno 22. siječnja 2024. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168482/nutrients
2. Lattimer JM, Haub, dr. med. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. 2010;2(12):1266-1289. doi:10.3390/nu2121266
3. FoodData Central. Pristupljeno 22. siječnja 2024. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169296/nutrients
4. Mason SA, Rasmussen B, Van Loon LJC, Salmon J, Wadley GD. Ascorbic acid supplementation improves postprandial glycaemic control and blood pressure in individuals with type 2 diabetes: Findings of a randomized cross‐over trial. Diabetes Obes Metab. 2019;21(3):674-682. doi:10.1111/dom.13571
5. Said E, Mousa S, Fawzi M, Sabry NA, Farid S. Combined effect of high-dose vitamin A, vitamin E supplementation, and zinc on adult patients with diabetes: A randomized trial. J Adv Res. 2021;28:27-33. doi:10.1016/j.jare.2020.06.013

Povezani proizvodi

Istražite povezane proizvode i obogatite svoju skrb